NZOZ AllerGo Ul. Kilińskiego 114/I 90-013 Łódź rejestracja@allergo.net.pl +48 605 677 277

O alergii

alergie

Alergia inaczej uczulenie (z gr. allos – inny + ergos – reakcja) to, najogólniej rzecz ujmując, nadmierna, nieprawidłowa odpowiedź układu immunologicznego na alergeny czyli substancje, cząsteczki, związki, które zdrowy organizm powinien zignorować. Alergen to każda cząsteczka, substancja, związek, który jest wchłaniany do organizmu poprzez drogi oddechowe, przewód pokarmowy lub przez skórę/błonę śluzową, bądź też zostaje wstrzyknięty. W osób zdrowych substancja ta nie wywołuje żadnych objawów, natomiast u osób wrażliwych, skłonnych do alergii, układ odpornościowy wytwarza swoiste przeciwciała podczas kontaktu z potencjalnym alergenem. Podczas kolejnych kontaktów, układ odpornościowy reaguje już nadmiernie dając tak zwaną reakcję alergiczną. Alergenami może być praktycznie każda substancja, każdy związek, a do najczęstszych należą: pyłki roślin, roztocza kurzu domowego, zarodniki pleśni, sierść zwierząt, białko mleka krowiego, białko jaja kurzego, ryby, orzeszki ziemne, owoce, pszenica, a także szereg metali ciężkich (nikiel, chrom) substancji chemicznych i zapachowych czy konserwanty.

Coraz częściej lekarze zwracają uwagę na tak zwaną alergię krzyżową, wziewno-pokarmową, która objawia się po zjedzeniu określonych pokarmów w przypadku, gdy mamy uczulenie na pyłki roślin. Warto wiedzieć, iż przy uczuleniach krzyżowych należy unikać surowych owoców i warzyw.

Zapraszamy do naszego cotygodniowego cyklu publikacji o alergenach. Zaczniemy od pyłków brzozy. Ta, jakże znana nam Betulapendula, bo taka jest jej łacińska nazwa, jest najsilniej alergizującym drzewem. Na pyłki brzozy jest uczulonych od 10 do 20% wszystkich ludzi.

Jeśli więc jesteś w gronie tych, którzy kichają i płaczą, zamiast zachwycać się pięknem wiosny i kwitnących brzóz uważaj na:

OWOCE PESTKOWE (GŁÓWNIE JABŁKA), BANANY, KIWI, LICZI, MANGO, POMARAŃCZE, SUROWĄ MARCHEW, POMIDORY I ZIEMNIAKI, SELER, SOJĘ, ANYŻ, CURRY, PAPRYKĘ, PIPERZ, KMINEK, KOLENDRĘ I ORZECHY. Ostrożnie także z rumiankiem i lateksem.

Pamiętajcie jednak, że nie u wszystkich występują reakcje krzyżowe i jeśli nie zaobserwowano żadnej niepokojącej reakcji nie ma powodu eliminować te produkty. Niektórym nie służą owoce surowe, innym również gotowane, a objawy mogą wystąpić natychmiast lub po jakimś czasie.